O naší čokoládě

O ČOKOLÁDĚ DOMORI


Vyzkoušeli jsme pro vás 5 různých druhů čokolády, přičemž jsme se nakonec rozhodli pro výběrovou italskou čokoládu Domori. Má pro nás totiž ideální strukturu, chuťové vlastnosti a samotná značka nás oslovila svým přístupem k životnímu prostředí a zachováním původních druhů kakaa.

Stejně jako pro nás, je pro Domori nejzásadnější kvalita základních surovin pro výrobu čokolády. Námi odebíraná čokoláda obsahuje kakaové boby z kakaovníků Criollo a Trinitario. Tyto 2 druhy patří do skupiny výběrového kakaa, které tvoří pouze 10% celosvětové produkce. Přitom odrůda Criollo je bezpochyby nejvzácnější odrůdou kakaa na světě. Její pěstování je náročné, ale na druhou stranu má mimořádné aromatické a chuťové vlastnosti. Kakao Trinitario vzniklo křížením odrůd Criollo a Foratera na ostrově Trinidad a kombinuje aromatickou kvalitu první odrůdy s vysokou úrodou druhé.

Domori se na svých plantážích ve Venezuele specializuje právě na pěstování kakaovníku Criollo. Zakladatel firmy Gianluca Franzoni se sám zasloužil o záchranu tohoto výjimečného genofondu, kterému hrozilo vyhynutí. V roce 1994 zřídil centrum, odkud kontroluje veškeré pěstování, sklizeň a zpracování kakaových bobů. Kvalitativní výběr kakaových bobů a kontrola nad celým dodavatelským řetězcem je pro Domori základní hodnotou.